Zgodovina Smučarsko skakalnega kluba Mengeš

 

»V Mengšu se je skakalo od nekdaj,« vedo povedati Mengšani in okoličani. Tekmovanja so se prirejala že v šestdesetih letih preteklega stoletja, ko so se na osojni strani Gobavice – na Zalokah – že prirejale tekme v smučarskih skokih.

 

Organizirano delovanje se je pričelo z ustanovnim občnim zborom 15. julija 1996, ko je bilo ustanovljeno društvo - Smučarsko skakalni klub Mengeš. Njegovi ustanovitelji in predsednik Brane Šuštar, ki je klub vodil polnih 11 let, so se zavzeto lotili dela. Pridobiti mlade skakalce, zagotoviti sredstva ter obnoviti in usposobiti skakalnice v skakalnem centru Zaloke je bil velik zalogaj. Volje je bilo v izobilju, mladi skakalci pa so začeli osvajati prve lovorike na tekmovanjih v domovini.

 

Po nepolnih dveh letih delovanja je društvo zaznamovala tragična nesreča pri Naklem, ki nam je vzela mlada življenja. Spomin na preminule je živ, vsako leto pa se nesreče spomnimo z memorialno tekmo.

 

Nesreča nam ni vzela elana, temveč nas je vse, kakor tudi lokalno okolje, še bolj vzpodbudila za nadaljnje delo. Naši tekmovalci so bili uspešni v slovenskem prvenstvu, najboljši pa so se udejstvovali tekmovanj v mednarodni konkurenci in dosegali vse bolj odmevne rezultate.

 

V letih delovanja smo v skakalnem centru Zaloke zaokrožili izgradnjo niza treh skakalnih naprav, opremljenih s keramično zaletno smučino in plastično kritino, kar nam omogoča celoletno izvajanje treningov za najmlajše generacije v domačem kraju. Slavnostna otvoritev manjših dveh skakalnic, velikosti K15 in K20, je bila leta 2005, večjo napravo K30 pa smo predali namenu leta 2009.

 

Ves čas delovanja društva, še posebno pa po zaključitvi izgradnje skakalnega centra, glavni poudarek namenjamo skrbi za dobro in sproščeno počutje tekmovalcev pri športnem udejstvovanju ter spodbujanju športne aktivnosti in miselnosti. Skrbimo za kvalitetno in strokovno delo, tekmovalcem pa zagotavljamo najsodobnejšo športno opremo, skladno z njivojem njihovega tekmovalnega udejstvovanja.

 

Od leta 2007 klub vodi predsednik Matija Šarc. Po velikosti sodimo med srednje velike slovenske klube, s svojimi uspehi pa se lahko primerjamo z največjimi. Za povprečno 25 aktivnih tekmovalcev skrbita dva trenerja, že od uastanovitve kluba pa je glavni trener Aleš Selak. Naši tekmovalci prihajajo tako iz Mengša kakor tudi širše okolice; pretežno iz občin Kamnik, Domžale, Komenda, Trzin, Vodice in tudi od drugod.Veliko podporo nam že vse čas delovanja zagotavlja Občina Mengeš, pomembna pa je tudi podpora lokalnega prebivalstva in podjetnikov.V zadnjih letih naše ime Smučarsko skakalni klub Mengeš neskromno dopolnjujemo z nazivom »klub svetovnega in olimpijskega prvaka«.

 

Kamničan Rok Benkovič je poskrbel za prvi del naziva. Svojo ugledno rezultatsko paleto je 19. februarja leta 2005 v Oberstdorfu kronal z naslovom svetovnega prvaka na srednji napravi. Istega leta je na svoj 19. rojstni dan v Planici poletel 226 metrov, ter tako postavil klubski in slovenski rekord. Slednjega mu je dve leti kasneje odvzel Robert Kranjec, še vedno pa je Benkovič nosilec klubskega rekorda.

 

Domžalčan Anže Lanišek je poskrbel za drugi del naziva. Januarja 2012 je v Innsbrucku postal mladinski olimpijski prvak, na istem tekmovanju pa je z ekipo osvojil še drugo mesto. V zanj izredno bogati zimski sezoni 2011/2012 je dosegel prvo zmago v celinskem pokalu in pri nepolnih šestnajstih letih postal najmlajši zmagovalec tega »svetovnega B pokala« (to lovoriko je odvzel Thomasu Morgensternu). Lanišek je do danes osvojil že šest zmag v COC tekmovanjih, v svetovnem pokalu je debitiral v Planici ob zaključku sezone 2013/2014. V zadnjih dveh sezonah v svetovnem pokalu dosega vrhunske rezultate; dosedanjim dvanajstim uvrstitvam med dobitnike točk svetovnega pokala, je na zadnjem Svetovnem prvenstvu v poletih na "Kulmu 2016" dodal odlično 12. uvrstitev. Dosedanja najvišja uvrstitev v Svetovnem pokalu pa je 4. mesto v Nizhny-jem Tagilu 13.12.2015.

 

Zadnja leta nas s svojimi rezultati razveseljuje tudi član slovenske A reprezentance Matjaž Pungertar iz Vrhpolja pri Kamniku. Svoje državne in mednarodne rezultate iz mladinskega obdobja, uspešno nadgrajuje na tekmovanjih najvišjega svetovnega nivoja (COC, poletni Grand prix, Svetovni pokal), na katerih konstantno dosega uvrstitve med dobitnike točk, nemalokrat pa je že okusil slast zmage in se uvrstil na oder za zmagovalce.

 

Novost v našem društvu pa je trening nordijske kombinacije. Kamničan Leon Šarc je tisti, ki zadnja leta naš klub predstavlja v slovenskem in mednarodnem merilu (Alpski pokal). V navedenem nivoju tekmovanja se redno uvršča med dobitnike točk.

 

Upravičeno smo ponosni smo tudi na najmlajše tekmovalce. Odličnim domačim uvrstitvam, so v mednarodnem poletnem tekmovanju Alpe Adria (kategorije najmlajših starosti do 12 let) tako v letu 2014 kot v letu 2015 osvojili skupno zmago kot najboljši klub, ter dodali še nekaj zmag v posamičnih kategorijah.

 

Tekst: Matija Šarc (l. 2016)

  • w-facebook
  • Twitter Clean

© 2014 by Anita Brelih.