top of page

Zgodovina

Naša zgodba,...

Zgodovina Smučarsko skakalnega kluba Mengeš

 

Na strminah pod Gobavico v Zalokah kjer so bile skakalnice že od 60-leta prejšnjega stoletja, ki jih je skonstruiral Stanko Bloudek, se je pred osemindvajsetimi leti začela zgodba na novo.

 

Organizirano delovanje se je pričelo z ustanovnim občnim zborom 15. julija 1996, ko je bilo ustanovljeno društvo - Smučarsko skakalni klub Mengeš. Njegovi ustanovitelji, med njimi tudi vrhunski trener Aleš Selak in predsednik Brane Šuštar, ki je klub vodil polnih 11 let, so se zavzeto lotili dela. Pridobiti mlade skakalce, zagotoviti sredstva ter obnoviti in usposobiti skakalnice v skakalnem centru Zaloke je bil velik zalogaj. Volje je bilo v izobilju, mladi skakalci pa so začeli osvajati prve lovorike na tekmovanjih v domovini.

 

Po nepolnih dveh letih delovanja je društvo zaznamovala tragična nesreča pri Naklem, ki nam je vzela mlada življenja. Spomin na preminule je živ, vsako leto pa se nesreče spomnimo z memorialno tekmo.

 

Nesreča nam ni vzela elana, temveč nas je vse, kakor tudi lokalno okolje, še bolj vzpodbudila za nadaljnje delo. Naši tekmovalci so bili uspešni v slovenskem prvenstvu, najboljši pa so se udejstvovali tekmovanj v mednarodni konkurenci in dosegali vse bolj odmevne rezultate.

 

V letih delovanja smo v skakalnem centru Zaloke zaokrožili izgradnjo niza treh skakalnih naprav, opremljenih s keramično zaletno smučino in plastično kritino, kar nam omogoča celoletno izvajanje treningov za najmlajše generacije v domačem kraju. Slavnostna otvoritev manjših dveh skakalnic, velikosti K15 in K20, je bila leta 2005, večjo napravo K30 pa smo predali namenu leta 2009.

 

Ves čas delovanja društva, še posebno pa po zaključitvi izgradnje skakalnega centra, glavni poudarek namenjamo skrbi za dobro in sproščeno počutje tekmovalcev pri športnem udejstvovanju ter spodbujanju športne aktivnosti in miselnosti. Skrbimo za kvalitetno in strokovno delo, tekmovalcem pa zagotavljamo najsodobnejšo športno opremo, skladno z njivojem njihovega tekmovalnega udejstvovanja.

 

Klub vodi predsednik Boštjan Ekart. Po velikosti sodimo med srednje velike slovenske klube, s svojimi uspehi pa se lahko primerjamo z največjimi. Za povprečno 20 aktivnih tekmovalcev skrbita dva trenerja, že od ustanovitve kluba pa je glavni trener Aleš Selak. Naši tekmovalci prihajajo tako iz Mengša kakor tudi širše okolice; pretežno iz občin Kamnik, Domžale, Komenda, Trzin, Vodice in tudi od drugod.Veliko podporo nam že vse čas delovanja zagotavlja Občina Mengeš, pomembna pa je tudi podpora lokalnega prebivalstva in podjetnikov.V zadnjih letih naše ime Smučarsko skakalni klub Mengeš neskromno dopolnjujemo z nazivom »klub svetovnega in olimpijskega prvaka«.

 

Kamničan Rok Benkovič je poskrbel za prvi del naziva. Svojo ugledno rezultatsko paleto je 19. februarja leta 2005 v Oberstdorfu kronal z naslovom svetovnega prvaka na srednji napravi. Istega leta je na svoj 19. rojstni dan v Planici poletel 226 metrov, ter tako postavil klubski in slovenski rekord. Slednjega mu je dve leti kasneje odvzel Robert Kranjec, še vedno pa je Benkovič nosilec klubskega rekorda.

 

Domžalčan Anže Lanišek Žaba je poskrbel za drugi del naziva. Januarja 2012 je v Innsbrucku postal prvi mladinski olimpijski prvak, na istem tekmovanju pa je z ekipo osvojil še drugo mesto.  Laniška spremljamo v svetovni eliti reprezentance A in navijamo za njegove vrhunske dosežke. Več na tej povezavi

Katastrofalne poplave v letu 2023

Vaš Smučarsko Skakalni Klub Mengeš!

Tukaj smo za vas!

Stopite v stik z nami 

Hvala za sporočilo!

bottom of page